Miksi mukaan politiikkaan

24.03.2021

Poliitikko on kansakunnan kusitolppa. Politiikassa juonitaan ja ajetaan oman eturyhmän asiaa. Perinteisten puolueiden valta-asemaa ei voi murtaa.

Siinä alkuun muutama syy, miksi politiikkaan EI kannattaisi ryhtyä. Miksi sitten lähden ja vieläpä tosissani? Koska uskon muutokseen. Asioita voidaan hoitaa aina paremmin. Faktat voivat voittaa eturyhmäpolitikoinnin. Voidaan ajaa koko Suomen ja oman kunnan asiaa, keskinäisen resurssikilpailun sijaan. Tehokas verovarojen käyttö on mahdollista hyvällä ja vastuullisella johtamisella. Kuntalaisten palveluita voidaan parantaa ja lisätä ilman kokonaiskustannusten lisäämistä, tehostamalla olemassa olevaa toimintaa.

Miten päädyin luottamushenkilöksi

Asikkalan poliittisen- ja virkajohdon linja vuoteen 2015 (Juha Sipilän pääministeriyteen) asti oli säilyttää kattavat lähipalvelut tuottamalla peruspalvelut kustannustehokkaasti. Kokoomus ja SDP olivat kannattaneet Asikkalan liittämistä ja palveluiden siirtämistä Lahteen jo aiemmin, mutta he olivat vähemmistössä. Asikkalan perinteinen valtapuolue Keskusta muutti linjaansa ja alkoi kannattaa pääministeripuolueen valtakunnallisen linjan mukaisesti maakuntamallia, missä SOTE-palvelut siirretään maakunnalle ja mikä tulee johtamaan pienempien kuntien SOTE-lähipalvelujen heikentymiseen. Huomionarvoista on, että joka puolella Suomea vastaavaa Keskustan paikallista linjan muutosta ei tapahtunut, lähimpänä esimerkkinä Sysmä, jossa myös Keskusta kannatti SOTE-palvelujen ulkoistamista lähipalvelujen turvaamiseksi ja nyt Sysmässä onkin yhä vuodeosasto ja muutenkin Asikkalaa kattavammat ja paremmat SOTE-palvelut.

Olin rakentanut oman kunnanjohtajan identiteettini kuntalaisten lähipalvelujen puolustamisen ympärille, joten en olisi voinut jatkaa tehtävässä kääntämättä täysin linjaani vastaamaan valtuuston enemmistön uutta tahtotilaa. 10 vuotta samassa tehtävässä ensin Asikkalan Kokoomuksen ja myöhemmin erityisesti Hannu Mäkisen (SDP) jatkuvasti kiihtyvän savustuksen kohteena puolsi myös uusiin haasteisiin siirtymistä. Keskusta kohteli minua asiallisesti koko kunnanjohtajakauteni ajan, vaikka viimeisenä vuotena Keskustan poliittisen linjan muutos aiheuttikin sen, etten voinut jatkaa kunnanjohtajana.

Jälkikäteen kävi ilmi, että olin kärsinyt burnoutista, koska oma hyvinvointi alkoi parantua heti kun lopetin kunnanjohtajan virassa. Työsuojelu oli epäonnistunut pahoin, mutta en itse myöskään apua hakenut tai ryhtynyt puolustautumaan epäasiallista kohtelua vastaan, joten peiliinkin on syytä katsoa. Perhesyistä muutto toiselle puolelle Suomea työn perässä ei tullut kyseeseen, vaikka aluksi niin suunnittelin, joten päädyin yrittäjäksi kunta-alan asiantuntijatehtäviin.

Yleinen tyytymättömyys Asikkalan perinteisten valtapuolueiden Keskustan ja Kokoomuksen paikalliseen toimintaan oli suurta ja tämä synnytti vuoden 2017 kuntavaaleihin Kotikunta-ryhmän, joka monien yllätykseksi voitti vaalit. Asetuin itse ehdolle pyydettynä, ilman mitään suunnitelmia. Ajattelin, että voisin toimia edelleen Asikkalan hyödyksi luottamushenkilönä, asiantuntijuuttani hyödyntäen. Asikkalan kuntavaalihistorian suurimman henkilökohtaisen äänimäärän siivittämänä päädyin kunnanhallituksen puheenjohtajaksi.

Ja mitä sitten tapahtui

Kotikunta-ryhmällä ja Keskustalla oli yhdessä valtuuston enemmistö ja luulin, että yhteistyöstä tulee hedelmällistä. Olin väärässä. Heti ensimmäisessä kunnanhallituksen kokouksessa Keskustan edustaja aloitti hyökkäyksen. Kyseessä oli aivan selvästi kosto siitä, että olin asettunut ehdolle ja vienyt Keskustalta sen perinteisen valta-aseman. Asikkalan Keskustassa oli myös tapahtunut 2019 vaaleissa sukupolvenvaihdos ja muutos ei ollut parempaan.

Kunnanhallituksen kaudesta tulikin tuskainen. Asioita haluttiin sabotoida. Hannu Mäkinen valtuustosta käsin ja Keskusta sisältä päin Kotikunta-ryhmää ja erityisesti minua vahingoittaakseen. Tietovuodot, joista luulin päästyn eroon sen jälkeen, kun niistä epäillyt henkilöt eivät enää kuuluneet vuodesta 2017 kunnanhallituksen kokoonpanoon, alkoivat uudestaan. Hallituksen yksimielisesti tekemiä linjapäätöksiä, kuten veronalennus, peruttiin yllättäen. Johtamisesta tuli koko ajan poukkoilevampaa. Olin ottanut tietoisesti suppean roolin, missä en istunut johtoryhmässä enkä puuttunut poliittisesti virkajohdon toimintaan, koska muistin hyvin omalta virkauraltani, miten turhauttavaa voi olla, kun poliitikko sotkeutuu operatiiviseen johtamiseen. Tämä olisi ollut oikea ratkaisu, jos tyhjä tila ei olisi täyttynyt poliittisella ohijohtamisella ja rajatulla tiedonkululla, jossa minut sivuutettiin tiedonvälityksestä.

Tein väärän tilannearvion luullessasi, että sovitteleva linja toimisi. Se ei voinut toimia, koska Keskusta piti minua vaalituloksen seurauksena ykkösvihollisena, eikä edes antanut mahdollisuutta onnistua. Asikkalan politiikka on voimapolitiikkaa ja olen oppini oppinut. Nyt on aika laittaa opit käytäntöön.

Valinnan tekeminen

Koronan aiheuttama eristäytyminen ja töiden vähentyminen on ollut myös hyödyksi. Oli aikaa ja pakko ajatella omissa oloissaan ja laittaa asioita tärkeysjärjestykseen. Päädyin tekemää ratkaisun, jossa tärkeämpää kuin oma henkilökohtainen ja taloudellinen menestys on Suomen menestys. Lähden täysillä ja pitkäjänteisesti politiikkaan.

En tee tätä päätöstä kevyesti ja tiedostan seuraukset. Minulle tullaan kostamaan, mustamaalaamaan ja levittämään perätöntä tietoa. Tiedän, keiden kanssa olen tekemisissä ja he tulevat saamaan aiemmasta poiketen takaisin. Erona toki se, että minä annan takaisin näkyvästi ja omalla nimelläni sekä ainoastaan faktoihin ja todistusaineistoon pohjautuen. Oman toiminnan periaate on, että kaikki mitä suustaan päästää tai kirjoittaa, pitää pystyä todentamaan.

Ryhdyn aktiivisesti politiikkaan muuttaakseni Suomea paremmaksi ja hyväksyn seuraukset, joita perinteisten puolueiden epäsuosioon kuulumisesta aiheutuu. Suoritan parhaillaan laillistetun hierojan tutkintoa, jotta en ole jatkossa taloudellisesti riippuvainen kunta-alan töistä. Hyväksyn vanhalla autolla ajelun ja tarjoustuotteiden metsästyksen tulotason tippuessa. Tämä mahdollistaa yhteiskunnallisiin epäkohtiin puuttumisen ilman, että minulle voidaan siitä taloudellisesti kostaa. Olen etuoikeutetussa asemassa. Kuinka moni muu kunta-alan johto- ja asiantuntijatehtäviin koulutettu Suomessa uskaltaa sanoa, mitä haluaa ilman, että työpaikka tai taloudellinen toimeentulo on vaarassa?

Mitä tulen tekemään


Tulen olemaan aktiivinen: Pidän blogia, julkaisen kirjoituksia, kommentoin ajankohtaisia asioita, puolustan sananvapautta ja hyviä käytöstapoja. Eri mieltä voi olla rakentavasti menemättä henkilökohtaisuuksiin. Ennen kaikkea aion näkyä ja kuulua, pidetään siitä tai ei.

Asioita voi hoitaa kahdella tavalla. Saamalla enemmistön asioiden taakse tai nostamalla epäkohtia niin näkyvästi esille, että ne on pakko laittaa kuntoon tai se saa näyttämään estelijät huonolta. Koska perinteisten puolueiden (SDP, Kokoomus ja Keskusta) linja on nykyään Asikkalassa monelta osin sama (Keskustan 2015 tapahtuneesta linjamuutoksesta lähtien), ainoa mahdollisuus on saada muille ryhmille enemmistö valtuustoon tai sitten aktiivisella faktoihin pohjautuvalla argumentoinnilla ja näkyvyydellä ohjata virkajohtoa ja perinteisiä puolueita tarkistamaan linjaansa kuntalaisten tyytymättömyyden pelossa.

Asioita voidaan hoitaa aina paremmin.

Lisää on tulossa. Pysykää kanavalla!


Juri Nieminen