Tuottavuuden parantaminen on kaikki kaikessa

31.05.2021

(Tämä kirjoitus on vasta-argumentti sille, että pitäisi valita korkeiden verojen ja hyvien/kattavien palvelujen väliltä. Menestyvässä kunnassa on sekä kilpailukykyinen verotus että toimivat palvelut. Kyse on tuottavuudesta. Ja tuottavuus syntyy johtamisesta.)

Miksi Sysmässä on Päijät-Hämeen alin veroaste? Miksi Lahden talous on tiukoilla vuodesta toiseen? Miksi Asikkalan talous porskuttaa nykyisin, vaikka talous oli kuralla 15 vuotta sitten? Vastaus näihin kaikkiin on sama; tuottavuus.

10 % ero tuottavuudessa on huima. Se selittää Sysmän (19 %) ja Lahden (20,75 %) eron veroprosentissa. Se selittää Asikkalan täysin muuttuneen taloustilanteen. Prosentin tuottavuuden parantaminen vuodessa johtaa pidemmällä aikavälillä huimaan tulosparannukseen. Vastaavasti pienikin vuotuinen heikkeneminen johtaa ajan kanssa kriisikunnaksi, jos mitään ei tehdä.

Yksi esimerkki. Viime vuosina perusopetuksessa Sysmän ja Hartolan tuottavuus on romahtanut, koska alenevaan lapsimäärään ei ole sopeuduttu. Lahden, toki vähäisempää, tuottavuuden heikentymistä on vaikeampi selittää. Mutta kun sama tapahtuu myös Lahden varhaiskasvatuksessa, kyse täytyy olla toimintatavasta. Sysmä on pystynyt kompensoimaan perusopetuksen heikentyneen tuottavuuden hankkimalla sosiaali- ja terveyspalvelunsa lähipalveluna yksityiseltä yritykseltä. Millä Lahti kompensoi, kun se yrittää muutenkin olla kokoaan suurempi kaupunki?

Kuntavaaliehdokkailta on perustavaa laatua oleva virhe sanoa, että talous saadaan kuntoon tuloja lisäämällä. Verotulontasausjärjestelmä tasaa kuntien välisiä tuloeroja. Täten merkittävää tulojen lisääntymistä saa vain verojen ja maksujen korotuksilla. Hyvät kuntataloudet selittyvät pitkäjänteisellä ja tehokkaalla verovarojen käytöllä. Asiat menevät siihen suuntaan, mihin niitä johdetaan.

Päijät-Hämeessä ei ole yhtään kuntaan, joka ei pystyisi parantamaan tuottavuuttaan, kuntalaistensa palvelutasoa heikentämättä. Kyse on poliittisesta tahtotilasta ja johtamisesta. Ja sen tunnustamisesta, että velaksi ei voi elää ikuisesti, vaikka se juuri nyt on muotia myös ulkomailla.